Onze visie – Panta Rhei

De Griekse filosoof Heraclitus verkondigde reeds 2500 jaar geleden “panta rhei” of “alles stroomt voortdurend, alles is in beweging”.  Vastgoed is meer dan ooit aan het transformeren. Wie geen rekening houdt met de diverse vormen van transformatie, mist kansen. Of erger.

Volgende vormen van vastgoedtransformatie bepalen onze toekomst:

Maatschappelijke transformatie

Het maatschappelijk draagvlak voor bepaalde vastgoedprojecten en investeringen beïnvloedt in aanzienlijke mate nieuwe regulerende initiatieven en wetgeving. De waarde en het gebruik van vastgoed zijn geen vaststaand gegeven, maar zijn voortdurend in beweging door maatschappelijke factoren en sociologische veranderingen.

Investeringstransformatie

Vastgoedinvesteringen geschieden in toenemende mate onder de vorm van gereglementeerde vastgoedvennootschappen, private fondsen, REIT’s of via allerhande financiële instrumenten (vastgoedcertificaten, e.a.). Zowel bedrijfsvastgoed als private vastgoedportefeuilles worden in deze transformatie betrokken. Het rechtstreeks beleggen in bakstenen wordt de uitzondering.

Juridische en fiscale transformatie

De juridische en fiscale regelgeving wijzigt voortdurend, bijna dagelijks. Elke vastgoedplanning dient hiermee rekening te houden. Een vastgoedstructuur is meestal slechts actueel bij de opstart ervan, en heeft nadien constante juridische en fiscale monitoring nodig.

Digitale transformatie

Software doet in toenemende mate zijn intrede in het beheer en gebruik van gebouwen. Communicatie tussen vastgoedactoren verloopt steeds meer via mail, WhatsApp, en andere IT-kanalen. E-commerce verandert het retail landschap, digitale marketing wordt onontbeerlijk. Vastgoed bevindt zich in het centrum van een digitale transformatie.

  • Lid worden?

    Het IVV biedt heel wat voordelen

    Ontdek de voordelen

  • Heeft u een vraag of opmerking?

    Het IVV helpt u graag verder

  • Onze partners